Stap 1: Lees de informatie in de call
Bekijk de call en lees de informatie die wordt gegeven. Er staan soms aantekeningen bij, zoals bijvoorbeeld “verdere info volgt” of “target 1 kan nog worden aangepast”. Indien dit er staat, houd er dan ook even rekening mee en houd de call zelf in de gaten. Je kan dan al wel instappen, indien de stoploss en de entryprijs zijn weergegeven.
Stap 2: Stoploss percentage bekijken en positiegrootte berekenen.
Bekijk het stoploss percentage. Het stoploss percentage is bepalend voor de grootte van jouw positie. Je deelt altijd jouw totale tradestack door het percentage van de stoploss. Zo zorg je ervoor dat je altijd 1% riskeert.
Voorbeeld 1
Tradestack: 3000 dollar
Stoploss: 3%
3000 / 3 = 1000. Dit is jouw positiegrootte voor deze call.
Voorbeeld 2
Tradestack: 500 dollar
Stoploss: 2%
500 / 2 = 250. Dit is jouw positiegrootte voor deze call.
Stap 3: Plaats kooporders
Welke order moet ik gebruiken?
Voor het plaatsen van de kooporders maken wij gebruik van de limit buyorder / limiet kooporder.
Verschil met een limit buyorder en market buyorder.
Met een limit buyorder plaats je een kooporder op een lagere prijs dan de huidige prijs. De order wordt pas gevuld zodra de prijs naar jouw ingevulde koopprijs zakt.
Met een market buyorder koop je de asset gelijk voor de, op dat moment, meest gunstige prijs. De order wordt dus gelijk gevuld.
Stap 4: Bepaal het type stoploss dat je gaat gebruiken.
Voordat je je verkooporders gaat plaatsen is het eerst belangrijk om te bepalen welk type stoploss je gaat hanteren. Er zijn twee type stoploss:
Hard stoploss:
Bij de hard stoploss plaats je je stoploss order, zodat je automatisch wordt uitgestopt, zodra de aangegeven stoploss prijs is aangeraakt.
Voordeel: Je wordt uitgestopt terwijl je slaapt, als de prijs hard daalt. Zo weet je zeker dat je kapitaal beschermt wordt.
Nadeel: Je kan uitgestopt worden door een snelle wick dankzij Bitcoin volatiliteit en de prijs beweegt vervolgens alsnog richting target.
Soft stoploss:
Bij de soft stoploss plaats je je stoploss order nog niet. Deze methode gebruiken wij vrijwel altijd.
Bij de call staat er dan bijvoorbeeld: “Stoploss: 406,393 @ 4h close”.
Dat betekent dus dat je de trade mag sluiten en dus de positie mag verkopen als de prijs op de 4-uur-grafiek op of onder 406,393 sluit. Geen zorgen! Je hoe daarvoor niet de chart in de gaten te houden. Wij gebruiken hiervoor de app TabTrader, je kan ook een alert instellen op TradingView mits je de paid versie hebt. Bij TabTrader kun je je asset toevoegen en een alert instellen zodra de prijs van de stoploss wordt gehit, dan krijg je daar een berichtje van.
Voordeel: De prijs kan dus onder de stoploss wicken en dat mag gewoon. Pas zodra de prijs sluit onder de aangegeven stoploss sluit je de positie. Voordeel is dat je veel minder vaak onnodig wordt uitgestopt door vervelende wicks.
Nadeel: Je loopt het risico dat je mogelijk veel lager de positie moet sluiten als de markt echt hard daalt. De ervaring leert dat dit weinig voorkomt. Doordat je aan de andere kant ook het voordeel hebt dat je minder vaak onnodig wordt uitgestopt ben je onderaan de streep beter uit!
Welk type stoploss jij zelf gaat hanteren hangt af van wat jij zelf het fijnst vindt, maar daarnaast is ook tijd een belangrijke factor. Als jij weinig tijd hebt om de charts te volgen en/of als jij niet in staat bent om (met je mobiel) bijvoorbeeld je positie te verkopen als een stoploss getriggerd wordt, is het verstandiger om een hard stop te hanteren. Je kan beter uitgestopt worden dan een veel groter verlies pakken. Als jij in staat bent om zo nu en dan op de telefoon te kunnen kijken en je vindt het zelf ook prettig om met de soft stop te werken is de soft stop wellicht de beste optie. Maar dat is dus iets wat je voor jezelf moet bepalen.
Stap 5: Plaats je verkooporders. Relevant zodra (een deel van) je orders gevuld zijn.
Voordat we de orders gaan plaatsen is het belangrijk om te bepalen hoe jij je verkooporders gaat verdelen over de verschillende targets. En of je bijvoorbeeld nog een deel wil laten doorlopen na het behalen van alle targets. Wij hebben een percentageverdeling gemaakt die ik als richtlijn aanhoud. Dit is geen harde richtlijn en ik wijk er dus ook weleens van af. In een trending markt (bullrun) kun je bijvoorbeeld minder conservatief zijn en dus kleinere percentages winst nemen. Dit is iets wat je het beste voor jezelf kan bepalen, afhankelijk van je eigen risicobereidheid. Zie hieronder de richtlijn uit ons eigen tradingsysteem:
Trade met 3 TP’s
TP 1: 30%
TP 2: 25%
TP 3: 25%
TP open: 20%
Trade met 4 TP’s
TP 1: 30%
TP 2: 25%
TP 3: 25%
TP 4: 10%
TP open: 10%
Denk dus voor jezelf goed na hoeveel risico jij wil nemen. Hoe minder winst je neemt hoe groter je risico wordt, maar hoe hoger het rendement ook weer kan worden. Hoger rendement staat altijd gekoppeld aan hoger risico!
Nu je voor jezelf hebt bepaald hoe je winsten gaat nemen kunnen we overgaan tot het daadwerkelijk verkopen. Voor deze stap maken we een splitsing. Kies je type stoploss en ga naar het desbetreffend gedeelte:
A Verkooporders terwijl je een hard stop gebruikt. B Verkooporders terwijl je een soft stop gebruikt.
Verkoop orders terwijl je een hard stop gebruikt
Als je een hard stop gebruikt betekent dat dus dat je je stop loss order vast klaarzet. Op Binance kun je alleen óf de stoploss óf een verkooporder plaatsen. Niet allebei tegelijk. Tenzij je gebruik maakt van de OCO order (One Cancels the Other). Heel simpel, de naam zegt het eigenlijk al. Als de ene order geraakt wordt wordt de andere order gecanceld. Zo ga je naar de OCO order:
Stap 1: Ga naar stop limiet.
Stap 2: Er vouwt nu een menu uit. OCO verschijnt. Klik hierop.
Nu verschijnt er een nieuw menu. Zie hieronder de uitleg.
We gaan eventjes uit van een call met 3 targets en een open target. Bekijk bovenin stap 5 welke percentageverdelingen je daarvoor kan aanhouden. We hebben hieronder een voorbeeld call weergegeven.
– Entry; 445.813
– Stoploss; 406,393 @ 4h close (-8.84%)
– TP1 501.428
– TP2 564.025
– TP3 629.844
– TP4 open
Je gaat nu op de volgende manier te werk:
Prijs: Bij verkooptarget vul je op TP1 501.428 in.
Stop: Bij stoplossprijs vul je 406500 in.
Limiet: Bij limiet vul je een iets lagere prijs in dat de stoplossprijs. Bijvoorbeeld 406.393.
Bedrag: 30% van je totale inleg in die trade. (Kijk naar de journal)
Prijs: Bij verkooptarget vul je op TP2 564.025 in.
Stop: Bij stoplossprijs vul je 406.500 in.
Limiet: Bij limiet vul je een iets lagere prijs in dat de stoplossprijs. Bijvoorbeeld 406.393
Bedrag: 25% van je totale inleg in die trade. (Kijk naar de journal)
Prijs: Bij verkooptarget vul je op TP3 629.844 in.
Stop: Bij stoplossprijs vul je 406.500 in.
Limiet: Bij limiet vul je een iets lagere prijs in dat de stoplossprijs. Bijvoorbeeld 406.393
Bedrag: 25% van je totale inleg in die trade. (Kijk naar de journal)
Je hebt nu nog 20% open staan. Dit is je moonbag en kun je zo lang mogelijk proberen vast te houden. Je trade staat toch in de winst, dus er kan je weinig meer gebeuren! Je kan eventueel je stoploss omhoog verplaatsen, zodat je je verliest beperkt bij de laatste 20%
Verkooporders terwijl je een softstop gebruikt
Als je een softstop gebruikt, betekent dat dus dat je niet direct je stoploss order hebt klaarstaan. Dit geeft dus ook de ruimte om een normale verkooporder te gebruiken. Zodra de entryprijs is geraakt en je orders zijn gevuld, kun je je verkooporders gaan plaatsen. Dit doe je met de limit/limiet order aan de verkoopkant.
Zie hiervoor het onderstaande plaatje:
We gaan weer eventjes uit van een call met 3 targets en een open target. Bekijk bovenin stap 5 welke percentageverdelingen je daarvoor kan aanhouden. We hebben hieronder een voorbeeld call weergegeven.
Prijs: Bij verkooptarget vul je op TP1 501.428 in.
Bedrag: 30% van je totale inleg in die trade. (Kijk naar de journal)
Prijs: Bij verkooptarget vul je op TP2 564.025 in.
Bedrag: 25% van je totale inleg in die trade. (Kijk naar de journal)
Prijs: Bij verkooptarget vul je op TP3 629.844 in.
Bedrag: 25% van je totale inleg in die trade. (Kijk naar de journal)
Je hebt nu nog 20% open staan.
Dit is je moonbag en kun je zo lang mogelijk proberen vast te houden. Je trade staat toch gigantisch in de winst, dus er kan je weinig meer gebeuren! Je kan eventueel je stoploss omhoog verplaatsen zodat je je verliest beperkt bij de laatste 10%
Zoals je gemerkt hebt staat hier dus geen stoploss order tussen. Dit wordt pas relevant zodra aan de criteria voor een soft stoploss hit wordt voldaan. In dit geval staat bij de stoploss “406,393 @ 4h close (-8.84%)”. Dat betekent dus dat als de prijs op 406,393 of lager op de 4-uur-grafiek SLUIT, er pas sprake is van een stoploss. Zorg er dus wel voor dat je TabTrader gebruikt! Daarmee krijg je dus een alert op de aangegeven stoploss. Als de stoploss geraakt wordt krijg je daar een melding van. Als je met een soft stoploss werkt, moet je dus wel in staat zijn om te kunnen handelen n.a.v. je alerts.
Stap 6: Plan the trade, then trade the plan.
Onze calls zijn strategisch bepaald. Ze zijn bepaald op basis van levels/prijsactie, etc. Als jij dus geen winsten neemt op de targets en 100% blijft zitten of als jij blijft zitten als de stoploss gehit is, ben je onverantwoord bezig in het kader van risicomanagement. Traden is geen sprint, maar een marathon en als jij de hele marathon wil uitlopen zul je je aan je plan moeten houden. Dat is de enige manier hoe jij op de lange termijn in het spelletje blij . En dat is tenslotte waar het allemaal om draait. Zo lang mogelijk in het spelletje blijven. Als jij je kapitaal opbrandt door onverantwoord met je kapitaal om te gaan zul jij in de toekomst geen kapitaal meer hebben om mee te traden. Dus: Plan the trade, then trade the plan! Lang verhaal, maar hopelijk hebben we je hiermee een beter beeld gegeven van hoe je op de juiste manier de calls kan volgen. Als er verder nog vragen zijn, stel ze uiteraard gerust in de chat!
Stap 1: Lees de informatie in de call.
Stap 2: Stoploss percentage bekijken en positiegrootte berekenen. Maak hierbij gebruik van de Journal
Stap 3: Plaats kooporder op de entry prijs.
Stap 4: Bepaal het type stoploss dat je gaat gebruiken.
Stap 5: Plaats je verkooporders. Relevant zodra je orders gevuld zijn. Zorg dat je je alerts instelt op TabTrader.
Stap 6: Plan the trade, then trade the plan.